Od prve slovenske plačilne kartice do največjega kartičnega sistema v Sloveniji...

Dosedanji razvoj

Koristno

Intenziven razvoj kartičnega poslovanja se je v Sloveniji začel leta 1992, ko je domačo javnost prijetno presenetila prva slovenska plačilna kartica Activa. Activo je razvila Banka Koper in k sodelovanju pritegnila tudi druge pomembne slovenske banke, nakar se je sčasoma oblikoval najmočnejši kartični sistem v Sloveniji.

Leta 1994 je kombinirana kartica Activa-MasterCard uporabnikom na široko odprla vrata v mednarodno kartično poslovanje. Sledilo je intenzivno opremljanje prodajnih mest s POS terminali sistema Activa, ki so prispevali k večji učinkovitost in varnosti poslovanja. Že leta 1996 je bil v okviru sistema Activa za kupce Mercatorjevih trgovin razvit poseben program zvestobe (Mercator Pika), ki je slonel na plačilni kartici s čip tehnologijo in je bil zato edinstven tudi v svetovnem merilu.

Kartica Activa-Maestro se je slovenskemu trgu predstavila leta 1998 in nase opozorila predvsem s svojo večuporabnostjo. Velik odziv med uporabniki je sprožila tudi nova storitev izplačila gotovine na prodajnih mestih, ki je prek POS terminalov omogočila dvigovanje gotovine kar v trgovinah. Sistem Activa je šel še korak dlje in uporabnikom omogočil praktično novost - opravljanje storitev na poštnih okencih po vsej Sloveniji.

Sledilo je leto 1999, ko je sistem začrtal pomembne smernice v slovenskem internetnem poslovanju, saj je razvil rešitve, ki omogočajo on-line plačevanje blaga in storitev s karticami in avtorizacijo transakcij prek interneta v realnem času. Ob tem velja omeniti tudi uvedbo GSM POS tehnologije, ki se je začela uporabljati v kombinaciji z elektronsko trgovino in mobilno prodajo ambulantnih izdelkov. Še istega leta je sistem Activa začel izdajati tudi kartice Visa.

Sistem Activa se pojavlja tudi kot izključni procesor Elektronske slovenske stop liste (ESSL) in Stop liste prodajnih mest (SLPM). Gre za dva bistvena varnostna sistema pri kartičnem poslovanju, ki ju je razvil in vpeljal sistem Activa, formalno pa potrdil Odbor za kartično poslovanje pri Združenju bank Slovenije. ESSL uporabljajo tudi ostale kartične institucije v Sloveniji, uporaba SLPM pa je stekla v živo leta 2001.

Z zadnjih nekaj letih nam je razvoj na področju tehnologij pametnih kartic omogočil razvoj neslutenih dimenzij. Na področju inovacij kartičnega poslovanja sodimo med najnaprednejše svetovne sisteme, ki uživajo izjemen ugled in prepoznavnost. Zagotovo pa smo v regiji trenutno daleč najnaprednejši kartični sistem.